Sladké dobroty, ktoré učia pokore

Sladké dobroty, ktoré učia pokore

Vedeli ste, že v priestoroch, ktoré OSBD Žilina prenajíma pre podnikateľské účely, pôsobia naozaj zaujímaví ľudia?

V Dobrotkách u Božky na Borovej  ulici 33 v Žiline (v tzv. podstavanej občianskej vybavenosti OSBD Žilina) nájdete vždy napečených najmenej 10 druhov zákuskov a koláčikov. Dobroty idú s dobou – pani Božena Beláková pečie zdravšie a menej sladí.  No chuť je stále úžasná, dokonca lepšia.

„V maličkej cukrárni, najmenšej na svete...“ zaznela mi v ušiach pesnička od Mariky Gombitovej, keď som vstúpila do útulného priestoru cukrárne Dobrotiek u Božky. Síce malého priestoru, v ktorom však pečie cukrárka s veľkým srdcom a zanietením. A kde vám uvaria aj kávu (so sebou) a pripravia čerstvú limonádu. Pečú aj na objednávky a napečú tortičky s náplňou podľa vášho výberu.

Ľudia začnú byť pre druhých viditeľnejší, keď ich vlastná práca napĺňa. Vtedy je totiž naozaj prínosom. Pani Božka svoje remeslo  ovláda naozaj dobre, aj keď ako vyučená cukrárka roky pracovala ako vedúca kuchyne. Potom však prevládla túžba piecť vo vlastnom, a tak už v tomto priestore vytvára sladkú radosť zákazníkom celých 9 rokov.

Krémeš, ten je stále klasikou a jedine ten pečie pani Božka ako kedysi. Ďalšie najviac obľúbené – veterníky, venčeky, laskonky či parížske rožky pripravuje z pohánkovej a kukuričnej múky a smotany bez laktózy. Pretože ľudia to takto chcú. Určite aj preto, že aj zdravé dobroty tu chutia ako podľa klasických receptov, dokonca ešte lepšie. „Používam kvalitné suroviny vrátane domácich vajec, trstinového cukru a kokosového oleja,“  vymenúva pani Božka, ktorá nespí na vavrínoch. „Skúšala som košíčky s mangom, robila som raw zákusky a najnovšie sa chystám piecť vegánske dobroty s kokosovou smotanou,“ rozpráva. Dokonca spolupracuje s foodblogerkou na Instagrame, odkiaľ tiež čerpá inšpiráciu.

 „Ľuďom vždy poviem, vyskúšajte, uvidíte!“  hovorí s úsmevom skromná pani Božka. Dodáva, že na pečení nezbohatla, no naučilo ju to jednému: pokore vo všetkom.  
A my sme vyskúšali. Mňam!